Is dat echt nodig.. zijn er misschien alternatieven die misschien wel goedkoper zijn? Het zou mooi zijn om m’n eigen power te genereren.. wat zijn de mogelijkheden?

  • Generator laten draaien
  • Windenergie
  • Zonnepanelen

Generator laten draaien kost meer brandstof dan het oplevert, wind molen kan/mag niet op m’n huis, dus blijft zonneenergie over.

Ik had me er nooit echt in verdiept, maar nu dus wel en het verbaast me hoeveel energie je kan opwekken met de huidige zonnepanelen. Met een (schuin) dak oppervlak van 20m2 kan je je hele jaarverbruik genereren.  Tot 2011 kon je subsidie op de aanschaf krijgen.. maar dat is nu niet meer zo.. sindsdien zijn ze erg in prijs gedaald.. grappig, de overheid was dus gewoon de verkopers van die dingen aan het sponseren met die subsidie.

Ik wil best wel zonnepanelen, maar dan mag het natuurlijk geen geld kosten.. sterker nog het moet natuurlijk geld opleveren.. er zitten risico’s aan (kunnen stuk gaan enzo) dus ik wil er een premie op. Ik heb een rekensom gemaakt om te kijken of het uitkomt, de aanschaf van zonnepanelen. Hierin heb ik meegenomen:

  • Afschrijving
  • Renteverlies
  • Aantal zonneuren op mijn locatie volgens kmni
  • Verlies in opbrengst van de panelen bij verourdering (1% per jaar)
  • Prijsstijging van stroom

Afschrijving en rente kan je makkelijk berekenen (15 jaar genomen), het aantal zonneuren is zover ik kan researchen bij huidige gebruikers ook vrij constant en voospelbaar. Fabrikanten geven garantie tot 25 jaar op de opbrengst van hun panelen, dus ik ga er vanuit dat dat ook wel goed zit.
Wat is de historische prijsstijging van stroom? kan je opzoeken bij het CBS:

image

Das niet mis.. ik denk dat ik veilig kan uitgaan van een prijsstijging van een procent of 7.. ik denk dat dit eerder hoger wordt dan lager. Al kan je wel tegenwoordig je prijs al voor 5 jaar vast zetten…

Als ik een systeem zou kopen dat 980KWh per jaar oplevert dan is dat een investering van 2800,- euro. Na 15 jaar zou dat een winst opleveren van 603,- euro. En dan moet er niets stuk gaan, het is maar sterk de vraag of de inverters (omzetters voor teruglevering) echt wel 15 jaar meegaan. Als die stuk gaat heb je dus al verlies.

Maar alle jaren die het systeem langer werkt dan 15 jaar is dan wel gelijk pure winst.. van ongeveer 500 euro per jaar plus elk jaar 6% meer (7% prijsstijging en –1% vermogensafname)

Oh ja.. het is in de energiewet opgenomen dat je overtollige stroom terug mag leveren aan het net, dit wordt dan verrekend met je verbruik.. terugleveren levert dus net zo veel op als stroom kost.

Eigenlijk is het dus niet echt rendabel, en in iedergeval een heeeeele lange termijn investering.. maar toch denk ik dat ik het ga doen.. gewoon omdat het kan, ervaring opdoen, en voor het verhaal… een kleine installatie van 3 panelen ofzo (480KWh).. en als ze dan nog goedkoper worden zet ik er weer een paar bij, plek zat op mijn dak.