Begin 2011 nieuwe veiligheidseisen voor elektrische voertuigen

Om ons heen zien we steeds meer volledig elektrische en hybride voertuigen. Momenteel bevat de Wegenverkeerswet 1994 geen specifieke veiligheidseisen voor deze voertuigen. Daar komt begin 2011 verandering in. Voertuigen die worden gebouwd als, of die worden omgebouwd naar elektrisch aangedreven of hybride elektrische voertuigen, moeten vanaf begin februari 2011 voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Deze eisen hebben specifiek betrekking op de elektrische aandrijflijn. Het bouwjaar van het voertuig doet hierbij niet ter zake.

Veiligheidseisen

Conform de veiligheidseisen moet het voertuig voldoen aan:

1. ECE-reglement nr. 100
- Testen en eisen met betrekking tot de elektromagnetische compatibiliteit (EMC)

  • Eventueel een weggedragtest
  • Eisen aan de bekabeling, noodschakelaar en plaatsing van het accupakket.

Deze eisen hebben een vrij hoog veiligheidsniveau. Hierdoor is het minder eenvoudig om zelf een voertuig om te (laten) bouwen naar elektrische aandrijving. Datzelfde geldt voor het fabriceren van een nieuw voertuig met elektrische aandrijving. Ook wordt de fabricage of ombouw duurder door de extra testkosten van de verplichte EMC-eis.

Voor wie

De veiligheidseisen gelden altijd en voor iedereen. Zowel voor voertuigfabrikanten, als voor ombouwbedrijven en particulieren. Ongeacht of het gaat om een nationale kleine serie goedkeuring of om een enkel omgebouwd voertuig, dat u voor een individuele keuring aanbiedt.

**Wilt u een voertuig (om)bouwen
**Bent u van plan een elektrisch aangedreven of hybride elektrisch voertuig te bouwen? Of wilt u een bestaand voertuig ombouwen naar elektrisch, dan raden we u aan voorafgaand daaraan informatie in te winnen bij de klantenservice van de RDW. U kunt daarvoor een e-mail sturen. Vermeld in uw e-mail:

  • of u één of meerdere voertuigen wilt (om)bouwen
  • kenteken(s)van voertuig(en), mits aanwezig
  • eventueel uw KI-nummer of ander RDW-bedrijfsnummer
  • uitgebreide informatie over de (om)bouw

Op basis van deze informatie sturen wij u informatie over de eisen en testen, waar het voertuig aan moet voldoen. Ook ontvangt u informatie over de documenten, die u nodig heeft tijdens of voorafgaande aan de keuring bij de RDW. U krijgt een kostenindicatie van de gehele keuring en de testen.

Bron